top of page

Sommeren i Fossekleiva er full av konserter, utstillinger og mer

Årets sommerutstilling åpner lørdag 17. juni. Det blir en begivenhetsrik dager i Fossekleiva, og årets gjestekunster er allerede i hus.

Akkurat nå i Fossekleiva er årets gjestekunstner og monterer i Turbinrommet.

Joanna Magierecka er i full gang med montering av sitt verk «Ruins» inne i det lille Turbinrommet i Fossekleiva kultursenter. Her henger en papirvev fra taket og omfavner turbinen på gulvet. Veven er i virkeligheten brettet av metervis med spesialpapir, med en japansk origami teknikk. Hun forteller at det har tatt mellom 60 og 70 timer å brette denne flaten, som skal bli en projeksjonsduk.

FOSSEKLEIVA: sommerens gjestekunstner Joanna Magierecka Foto: Franzisca Aarflot

Joanna er ikke lett å plassere som kunstner, hun har en sammensatt bakgrunn bade kulturelt og faglig. Født i Polen, oppvokst i Danmark og bosatt i Norge siste ti år. Hun underviser i drama ved Høgskolen i Sør-Øst Norge, og er i tillegg utøvende kunstner.

Møte med Fossekleiva

Hva innebærer det å være gjestekunstner her i Fossekleiva?

«Delvis innebærer det å presentere et eget verk, en solo debut. Jeg har arbeidet med performative teaterformer i nesten tjue år, vært tilknyttet et ensemble, men dette er mitt første selvstendige verk helt fra konseptutvikling og til utførelse.

Det er også stort fordi det på mange måter tar utgangspunkt i personlige historier, men jeg ønsker å koble disse med andres historier og sette det sammen – og derigjennom si noe om hvordan vi henger sammen i en verden som tilsynelatende ikke gjør det.»

LYSMAGI: Sommerens gjestekunstner i Fossekleiva kultursenter er Joanna Magierecka. Foto: Franzisca Aarflot

Hvordan å se arbeidet bli ferdig i Turbinrommet nå, etter nesten tre år med forarbeide?

«Jeg elsker hvor farlig det kjennes samtidig med hvor gøy det er å stå her med det hele bokstavelig talt mellom fingrene. Jeg har også fått god tid til å arbeide i selve rommet, slik at jeg har kunnet gå fra det og komme tilbake til det. Rommet gjør noe med deg, og også med objektene. For eksempel påvirker fuktighet papirets oppførsel.»

Hvordan har møtet med Fossekleiva vært?

«Det med å bli en del av huset, for det blir man som gjestekunstner, ta rommene inn, ikke behøve å be om lov. men gjerne be om hjelp, romstere, flytte på ting, be om arbeidslys. det gjør at man blir en del av noe, et fellesskap. Det er nesten som en blir en del av veggene eller veggene blir en del av en selv. Både historien og nåtiden her i Fossekleiva er enormt potent og gir en frihet. Når menneskene tar imot en og gjerne vil ha en, gjør det noe med ens kreative og kunstneriske kraft. Det er en ramme som stadig utvider seg. Især når man arbeider med soloverk er det viktig å ha andre mennesker rundt seg som sier hva de tenker og kommer med respons. Det har vært en svært givende prosess for meg. I tillegg er det å få jobbe med barn og unge gjennom Fossekleiva for kids og KunstCamp også svært viktig for meg – å skape sammen med barn og unge mellom disse deilige veggene.»

Hun håper at publikum leker og bidrar gjennom å veve inn sine egne historier, bilder og annet inne i installasjonen «Ruins”.

(utdrag)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page